NEW: Wat te doen met ons miljoen?Cindy ter Riet - Gemeente Wierden (Foto: Gemeente Wierden)
Van de redactie | 27-11-2020
WIERDEN – Nieuw Enter Wierden (NEW) is niet blij met het besluit om de verdubbeling van de rijbanen van de N35 voorlopig niet uit te voeren. De fractie vraagt zich af wat er met de bijdrage hiervoor van de gemeente Wierden, één miljoen euro, gebeurt.

“We hebben vandaag, vrijdag 27 november, in de pers vernomen dat er meer duidelijkheid is over de aanpak van de N35. Vooralsnog worden er diverse knelpunten aangepakt zoals het ongelijkvloers maken van de kruispunten tussen Wijthmen en Raalte en het inrichten van de weg als 100-kilometerweg. Helaas is ook besloten om de verdubbeling van de rijbanen (2 x 2 banen) voorlopig niet uit te voeren”, geeft fractievoorzitter Cindy ter Riet aan in een brief naar het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Wierden.

Belang bij verbinding

“Ook de gemeente Wierden heeft er veel belang bij dat de verbinding tussen Twente en Zwolle versterkt wordt. Om die reden heeft de gemeente Wierden jaren geleden ook verantwoordelijkheid genomen, en één miljoen euro bijgedragen om dit project te realiseren. Het was een voorwaarde van het Ministerie van Infrastructuur dat zowel de Provincie Overijssel als ook de aanliggende gemeenten participeren in de verbreding en het doortrekken van de N35.”

Eén miljoen euro

De gemeente Wierden betaalt mee aan de doortrekking van de N35 (2x2 rijstroken, 100 km/uur weg). Dit kost in totaal tachtig miljoen euro. De regio betaalt hiervan de helft. Van dit regionale deel draagt de gemeente Wierden één miljoen euro bij. In de bestuursrapportage van april 2012 is besloten om deze gemeentelijke bijdragen, in afwachting van de start van de doortrekking van de N35, te storten in deze reserve. In 2015 is de eerste bijdrage, conform gemaakte afspraken, van 0,5 miljoen, betaald aan het ministerie van Infrastructuur. In 2017 is 0,25 miljoen gestort in de reserve. In 2018 is de tweede bijdrage, conform gemaakte afspraken, van 0,25 miljoen betaald aan het ministerie van Infrastructuur. In 2019 is de derde, en tevens laatste, bijdrage van 0,25 miljoen betaald aan het ministerie van Infrastructuur.

Nog steeds geen tweebaansweg

“De gemeente Wierden heeft in de afgelopen jaren een miljoen geschonken, maar wij kunnen nog steeds niet met een twee keer tweebaansweg pronken. En nu de weg niet wordt verbreed, zijn wij bang dat iedereen ons miljoen vergeet”, aldus Ter Riet.
De NEW-fractie wil van het college weten of, nu de verbreding en het doortrekken van de N35 voorlopig niet uitgevoerd wordt, het college bereid is om de één miljoen euro terug te eisen van het Ministerie van Infrastructuur. Wat de NEW-fractie betreft moet het ministerie eerst duidelijkheid geven over de realisatie van de dubbele rijbanen voor de gemeente Wierden opnieuw een financiële bijdrage doet.
Volg ons