Van de redactie | 12-11-2020
TWENTE – Geen vuurwerk, wel carbid? Dat zou zomaar het geval kunnen zijn in Noordoost-Twente.

De Veiligheidsregio Twente beslist volgende week of carbid knallen wel toegestaan is op oudejaarsdag. De Veiligheidsregio IJsselland (Noord-Overijssel) heeft al een besluit genomen: daar is het toegestaan. Ook de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland staat carbid knallen toe.

Dat Twente nog wacht met een beslissing, heeft een logische oorzaak. Er is namelijk nog geen vuurwerkverbod. Er zijn aanwijzingen dat het kabinet vrijdag bekendmaakt dat er een vuurwerkverbod komt, maar het is nog niet officieel.

Mocht het vuurwerkverbod er komen, dan hoeft dat niet van invloed te zijn op de traditie van het carbid knallen. Carbid valt namelijk niet onder de noemer vuurwerk en daarom geldt het vuurwerkverbod niet.

Bovendien is het argument voor een vuurwerkverbod de vrees dat er een te grote druk op de zorg ontstaat. De zorg kan er naast reguliere en coronazorg, geen vuurwerkslachtoffers bij hebben. Een massale toestroom van gewonde carbidknallers in de ziekenhuizen wordt echter niet verwacht. Verwachting is wel dat de Veiligheidsregio’s de eisen voor carbid knallen nog strenger maakt.

Volgens de Veiligheidsregio IJsselland moet het kunnen, carbid knallen op oudejaarsdag: "Het is in de buitenlucht en goed mogelijk om binnen de dan geldende coronamaatregelen het carbidschieten te laten plaatsvinden."
Volg ons