Twentse riolen vol met coronaRioolbuis (Foto: CC0)
Van de redactie | 05-11-2020
TWENTE – Er is een nieuwe manier om de coronabesmettingen in kaart te zetten, namelijk door te kijken naar rioolwater. Judith de Jong van Unie Van Waterschappen vertelde hierover in een interview op radio Twente FM.

In het rioolwater kunnen coronavirusdeeltjes zitten en zodoende kan er gekeken worden naar het aantal coronabesmettingen in een gebied. “Dat is ontzettend handig, omdat iedereen naar de wc gaat. Ook als je nog geen klachten hebt of nog niet weet dat je corona hebt,” aldus de Jong.

Te werk

Op rioolwaterzuiveringen komt het rioolwater samen. Waterschappen zuiveren dit water, maar nu wordt het water voor het zuiveren bemonsterd. Deze monsters van de waterschappen gaan naar waterlaboratoria en zij kijken hoeveel deeltjes van het virus erin zitten. Deze gegevens gaan naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en zij plaatsen deze op het coronadashboard bij rioolwaterbesmettingen.

Gebied

Het is mogelijk om per gemeente of regio te kijken hoe de besmettingen zijn. Deze gegevens zijn ook weer terug te vinden bij het coronadashboard. Het is niet mogelijk om te zien hoeveel mensen er precies besmet zijn, omdat niet van iedereen evenveel deeltjes in het riool belanden. Het is ook niet mogelijk om te zien wie besmet is, omdat alles in het riool samenkomt. Er moet nog wel wat gebeuren, omdat het water van bedrijven en harde regen ook in het riool terecht komen. Toch is de Jong positief gestemd: “Je kunt wel goed trends in beeld brengen over hoe het in de gemeente of regio gaat met de besmettingen.”

Het hele interview is hier terug te beluisteren.
Volg ons