Oplossing voor vertrek Boeings van Twente AirportDe Boeing 747 die geparkeerd staat op vliegveld Twenthe. (Foto: News United)
Van de redactie | 29-10-2020

ENSCHEDE – De toestellen van Lufthansa kunnen vertrekken vanaf Twente Airport.

Er is overeenstemming bereikt tussen Technology Base en de Inspectie Leefomgeving en Transport. Door de overeenstemming hoefde de rechtszaak die donderdag zou dienen, niet door te gaan. De zes Boeings 747 kunnen toch vertrekken van Twente Airport.

Daarvoor moet het vliegveld de inspectie verduidelijken van de veiligheidseisen voor dit type zeer grote toestellen.

Die eisen gaan onder meer over het gebruik van de startbaan: de volledige startbaan moet bij het opstijgen gebruikt worden. Ook moeten de vliegtuigen licht zijn en weinig brandstof meenemen. Op deze manier kan ILT eenmalig een ontheffing afgeven. Het eerste toestel zal op korte termijn vertrekken.

Niet voor herhaling vatbaar

Beide partijen zijn het eens dat de huidige gang van zaken niet voor herhaling vatbaar is.

Lufthansa is in gesprek met belangstellende kopers voor de toestellen. Drie toestellen zijn al verkocht en zullen voor de jaarwisseling vertrekken. De andere drie zullen conform planning eind juni 2021 weg zijn van Twente Airport.

Wél kleinere toestellen

Directeur Jan Schuring van Technology Base stelt: “Twente Airport kan nu door met de plannen om vliegtuigen in onderhoud te nemen. Die plannen zijn vooral gericht op kleinere toestellen en die marktvraag blijft groot. Het stallen van de grote Jumbo’s was een unieke maar aflopende optie en het is fijn voor Lufthansa dat ze de toestellen eerder dan voorzien konden verkopen”.
Over de discussie vertelt Schuring: “Het was een complexe discussie met ILT, maar wat telt is de overeengekomen oplossing.”

Vanuit Twente Airport stelt directeur Meiltje de Groot: “De vliegveiligheid heeft uiteraard ook voor Twente Airport altijd voorop gestaan en is en zal nooit in het geding zijn. Met de vliegtuigonderhoudsplannen kan Twente Airport verder werken aan een veilige en duurzame luchtvaart”.

Volg ons