Beschoeiing uit lompen, hybride grasmat, drijvende zonnepanelenProeftuin het Lageveld (Foto: Dewi Wender)
Van de redactie | 23-08-2020
WIERDEN - Beschoeiing uit lompen van Van Heteren en een hybride grasmat van Ten Cate. Binnenkort ook drijvende zonnepanelen.

Bij recreatiepark Het Lageveld worden diverse innovatieve producten op het gebied van grond, weg- en waterbouw getest.
Een proeftuin, die door de Europese Unie gesubsidieerd wordt.

Het begon een kleine twee jaar geleden, weet parkbeheerder René Nollen. “We werden benaderd door projectbureau TwinX of we een proef wilden doen met nieuw materiaal van Ten Cate voor onder een fietspad: Accorderdoek.” Het Lageveld bleek een prima testlocatie.

Vervolgens vertelde TwinX dat er een Europees proeftuinproject lag, het bureau had daar kandidaten voor, en kwam met de vraag of dat project plaats kon vinden op Het Lageveld.

Inmiddels wordt op het recreatiepark het Accorderdoek van Ten Cate en Marquette Groen verder getest en wordt eveneens de hybride grasmat van Ten Cate uitgeprobeerd.
Nollen: “Hybride gras is kunstgras vermengd met normaal gras. Dit gras is bedoeld voor een steviger grasveld. Bezoekers van Het Lageveld lopen en rijden er momenteel overheen. Daarom ligt het juist hier, zodat duidelijk wordt welke soort hiervan het sterkst is.”
De firma Van Heteren heeft inmiddels een nieuw concept drijvend ponton getest. Het eerste exemplaar ligt nu in de nieuwe haven van Almelo.

Momenteel test Van Heteren verschillende types nieuwe beschoeiing, gemaakt van lompen. Die beschoeiing vervangt overigens ook de oude beschoeiing van het grote eiland in de recreatieplas. Onderzocht wordt onder andere op welke manier deze beschoeiing het makkelijkst aangebracht kan worden.
Het eiland is tijdelijk afgesloten voor publiek. Nollen: “We zaaien het eiland in september weer in. Dan kan het in het najaar weer opengesteld worden voor de bezoekers.”

Het volgende nieuwe testproduct wordt al ontwikkeld: drijvende zonnepanelen. Ook die worden straks getest op de plas. Nollen, lachend: “Er komen er maar een paar van te liggen. De plas komt echt niet vol te liggen. We moeten wel kunnen blijven recreëren!”
Volg ons