Gemeente Tubbergen viert 75 jaar vrijheidOproep om te vlaggen in Tubbergen (Foto: Gemeente Tubbergen)
Van de redactie | 30-04-2020
TUBBERGEN - Op 5 mei 1945, de dag waarop de capitulatie in Wageningen werd getekend, werden in het hele land ’s ochtends om 08.00 uur de kerkklokken geluid.

Om 75 jaar vrijheid te vieren, worden dit jaar in Twente op 5 mei om 08.00 uur opnieuw alle kerklokken geluid. Een mooie manier van samen herdenken in een periode waarin feestvieren niet mogelijk is.

Het luiden van de kerklokken is één van de gezamenlijke initiatieven in Twente tijdens het lustrumjaar van de bevrijding.

Een initiatief dat door burgemeester Haverkamp, pastoor Pikkemaat en dominee Scheer spontaan werd omarmd. “Juist in een jaar dat wij 75 jaar bevrijding uitbundig zouden gaan vieren, worden we nu 'gevangen gehouden' door een onzichtbare vijand”, zegt pastoor Pikkemaat. “Dat laat ons misschien wel weer realiseren wat voor een groot goed 'vrijheid' is. Met het luiden van de klokken willen we een hoorbaar signaal afgeven - natuurlijk van 75 jaar Bevrijding - maar ook om steeds je persoonlijke vrijheid en die van anderen voor ogen te houden en te respecteren.”

Tijdens het (uiteraard digitale) overleg over deze actie bleek dat er 75 jaar geleden niet eens zo heel veel klokken geluid konden worden.
Eind januari en begin februari 1943 werden alle Nederlandse kerkklokken namelijk door de Duitsers gevorderd ten behoeve van de wapenindustrie. Bij sommige torens werden zelfs beschadigingen aangericht, zoals in Tubbergen, waar zelfs een gedeelte van het transwerk werd afgebroken.

Dit wekte overal in het land verbittering op. “Het moet in 1945 heel bijzonder, onwerkelijk, zijn geweest om na 5 jaar onderdrukking weer in alle vrijheid de klokken te mogen luiden”, zegt dominee Scheer. “Het is heel mooi dat we nu, 75 jaar later, onze klok uit dankbaarheid luiden omdat we in vrijheid en verbondenheid het leven mogen vieren.”
Rooms-Katholieke Kerk te Reutum (Foto: Seval Özdemir)

Burgemeester Haverkamp sprak over deze actie met Hajo Bosch, de burgemeester van de Duitse buurgemeente Uelsen. Ook daar wordt de vrijheid herdacht, door het hijsen van de Nederlandse, de Duitse en de Europese vlag.
“Wat mooi en bijzonder dat wij 75 jaar na de bevrijding samen met onze toenmalige vijand mogen en kunnen herdenken”, vindt ze. “Samen herdenken is waardevol en een goede onderlinge relatie tussen onze beide landen is het beste wapen tegen een herhaling van zo’n vreselijke oorlog. Ik waardeer het dan ook enorm dat onze partnergemeente Samtgemeinde Uelsen zich hierin bij ons aansluit.”

Dat vindt ook de Uelsener burgemeester Hajo Bosch. “Ik denk dat gemeenschappelijk herinneren erg belangrijk is. Of we nu Nederlands of Duits zijn, in een gemeenschappelijk en vriendschappelijk Europa moeten we stilstaan bij de impact van de oorlog en het geweld met alle partnerlanden. We moeten er samen voor zorgen dat zoiets nooit weer gebeurt en we in vrede met elkaar blijven samenleven. Deze gezamenlijke solidariteit biedt hiertegen de beste bescherming.”
Bron: tubbergen.nl
 
Volg ons